NL EN
DONEER NU!

Preventiebudget wordt zwaar gekort in hoofdlijnenakkoord

16 mei 2024

Het ziet er somber uit voor preventie. In de komende regeerperiode is er weinig geld meer voor publieke gezondheid en preventieprojecten. Dit ondanks het feit dat er in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet is opgenomen dat preventie meer “centraal” komt te staan. Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over leefstijlpreventie.

Het overgrote deel van de leefstijlpreventieprojecten is incidenteel gefinancierd. Als er geen nieuwe middelen komen, zal een aanzienlijk deel van deze projecten verdwijnen. Verder is er tot 300 miljoen euro per jaar minder voor publieke gezondheid, wordt er 10% gekort op alle specifieke uitkeringen en wordt er maar liefst 1 miljard euro bezuinigd op structurele subsidies, waaronder die voor gezonde leefstijl, inclusiviteit, participatie en medezeggenschap. "Er blijft niet veel over van de preventiegelden", aldus de huidige staatssecretaris Maarten van Ooijen. Hoe e.e.a. precies zal uitpakken, is nu nog niet duidelijk, omdat het nieuwe akkoord slechts hoofdlijnen bevat.

Danielle Jansen van de NSC, pleitbezorger van preventie, vindt het "lastig". Ze noemt de situatie ook "heel erg pijnlijk". "Er moesten keiharde maatregelen worden genomen en er moest worden gesneden in het budget. Ik weet dat er een heleboel budget verloren gaat. Er blijft nog wel iets over, hopelijk kunnen we daar nog iets mee." Jansen benadrukte dat alle regeringspartijen bestaanszekerheid wel heel belangrijk vinden. Het maken van gezonde keuzes en minder stress zijn hele belangrijke voorwaarden voor gezondheid. Zo uitgelegd zou je dit ook onder preventie kunnen scharen, volgens Jansen.

In het debat kwam verder aan de orde de bestrijding van overgewicht. Er waren vragen over de plannen m.b.t. een suikertaks. Verder was er teleurstelling over het niet verlagen van de btw op groenten en fruit. Enkele leden klaagden erover dat er voor tabak nog steeds geen vergunningenstelsel is. Omdat de accijnsverhoging voor tabak waarschijnlijk ook niet doorgaat staan de doelstellingen van een rookvrije generatie op het spel. Dat gaf de staatssecretaris ook zelf aan. Verder waren er zorgen over het onderzoek naar de effecten van Chemours in Dordrecht op de gezondheid van omwonenden. De vraag is of dit na 2025 kan worden voortgezet. Een ander punt van zorg zijn de gelden van de GGD voor seksuele gezondheidszorg.

Er komt nog een tweeminutendebat, aangevraagd door Kamerlid Harmen Krul (CDA). Dat betekent dat er nog moties zullen worden ingediend.

Bron: skipr.nl.

coalitieakkoord-2024-2028-hoop-lef-en-trots-3.pdfcoalitieakkoord-2024-2028-hoop-lef-en-trots-3.pdf (866 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl